Filters
Zoom in
Zoom uit
Info
Open kaart

Tips

Steeds meer Nederlanders zijn Hopper. Een Hopper reist slim. Denkt verder dan zijn eigen auto en de trein. Pakt net zo makkelijk ‘n deelauto of OV-fiets. En werkt waar en wanneer ’t hem het beste uitkomt: thuis, onderweg of op kantoor. Ook Hopper worden? Lees hier de beste tips van andere Hoppers. Heb je zelf een tip? Laat het ons weten via het tipformulier.

Jeste – Tip van de maand
Vraag je werkgever om ervoor te zorgen dat je na het werk direct kan eten binnen het bedrijf. Dan ga je na het hoogtepunt van de spits naar huis en eet je niet zo laat. Het is namelijk ook nog eens gezonder wanneer er flink wat tijd zit tussen eten en naar bed gaan. Zorg er wel voor dat het eten dan niet samen met collega’s gebeurd, omdat het anders al snel een soort werkoverleg wordt. Eten is belangrijk en verdient aandacht, dus daarbij horen geen zaken die over werk gaan.
Natuurlijk begrijp ik dat het avondeten voor veel mensen een moment is om (met het gezin) bij elkaar te zijn, maar zo’n moment zou je ook kunnen plannen terwijl er niet gegeten wordt.

Fiets

Steven:
Ik fiets van en naar het station. Niet alleen ben je lekker buiten en ben je alle werksores vergeten voordat je thuis bent: je hebt meteen ook je minimaal 30 minuten dagelijkse beweging gehad!

Peter:
Ik fiets 1x p week naar m’n werk. Van Utrecht-west naar Amersfoort centrum is dat best een aardig stuk, ca 25 km. Maar in 7 jaar tijd heb ik ‘n stevige conditie opgebouwd. Uiteindelijk scheelt het me veel tijd, want ik hoef niet naar de sportschool of me ‘s avonds te motiveren om in het donker hard te lopen. Het scheelt ook veel geld, het levert zelfs geld op – ik krijg een leuke reiskostenvergoeding van m’n werkgever. Die vergoeding is ruim hoger dan de kosten van de fietsenmaker, die m’n fiets onderhoudt. Ik heb een leuke ligfiets gekocht en rijdt daarop nog sneller heen en weer. Als ik thuis kom is m’n hoofd weer helemaal leeg en voel ik me weer helemaal fit!

Eline:
Neem een OV fietsabo op je treinkaart. Overal lekker snel op bestemming zonder wachttijden én een superleuke manier om onderweg te doen alsof je thuis bent.

Sandra:
Heel veel fietsenstallingen in de binnenstad van Utrecht zijn gratis. Heel handig als je met kleine kinderen naar de stad wilt!

Frouke:
Koop een lichtgewicht vouwfiets.

Bas:
Als je op een station aankomt en je wil een OV fiets huren dan kan het zijn dat je achter het net vist. Zeker als er meerdere inleverpunten zijn om je fiets af te leveren en op te halen op een station. Na een weekend worden fietsen vaak op punt A op een station ingeleverd terwijl nieuwe reizigers bij punt B op het station een fiets willen afhalen. (voorbeeld Arnhem).
DE tip: een Whatsapp groep aanmaken met collega’s. De eerste collega laat weten wanneer er op punt B geen fietsen meer zijn, zodat iedereen weet dat hij/ zij naar punt A moet gaan of bijvoorbeeld beter de bus kan nemen. Dit is heel efficiënt, voorkomt ergernis en is goed voor de sociale drive om toch een OV fiets te nemen.

Talitha:
Ze hebben tegenwoordig bakfietsen en gratis buggy’s te leen bij fietsstallingen!

Richard:
Schaf als organisatie een vouwfiets aan. Daarmee kun je makkelijk van het treinstation naar je afspraak komen.

Jan:
- Zie de OV-fiets als ideaal na-transportmiddel. Ineens komt heel veel dichtbij en voel je je vrij.
- Nog veel te lezen of te doen? pak de trein en fiets daarna de stress uit je hoofd.
- Gebruik ook eens doorfietsroutes. Dit zijn rustige routes die vaak parallel lopen aan de doorgaande (drukkere) routes. Het is een voorrangsweg, er zijn zo min mogelijk. verkeerslichten/obstakels en daarbij ook verkeersveilig.

Silvia:
- Fietsen in de stad is vaak sneller dan de auto of het openbaar vervoer.
- Reis met het openbaar vervoer en een vouwfiets.

Floor:
Gebruik de fietstocht om je dag door te nemen. Dan kun je op je werkplek meteen aan de slag.

Amber:
Als je met een elektrische fiets door het leven gaat is de reistijd nog korter.

Nicole:
laat de auto staan en pak de elektrische fiets, met een regencape in de fietstassen kom je altijd droog en fit over.

Petra:
Combineer! Ik ga zo veel mogelijk met de fiets naar mijn werk. Dat is per reisdag een uurtje trappen. ‘s Avonds zit ik lekker op de bank en voel me niet schuldig als ik de sportschool oversla.

Jannie:
Een goede fiets en grote fietstassen, heerlijk door de frisse lucht om boodschappen te doen!

Esther:
omdat we allebei zwaar werk hebben en vaak geen zin meer in de terugweg naar huis fietsen. Hadden we een tweede auto aangeschaft. We vonden het toch wel slecht voor het milieu en nu hebben we een elektrische fiets gekocht. Moeten we iets met het hele gezin doen wat ver weg is dan pakken we de auto. Moeten we alleen iets ondernemen pakken we de elektrische fiets.

Suzan:
Wist je dat het maar 6% van de tijd regent? Fietsend naar je werk omzeil je de file.

Wilco (Tip van de maand februari):
Neem de fiets zoveel mogelijk dan bespaar je reiskosten uit maar ook die van de sportschool. Wil je als nog naar de sportschool, ga op de fiets dan ben je alvast warm met je spieren dat scheelt dan weer tijd. Dit valt allemaal onder de noemer gesubsidieerd afvallen/trainen want het bespaard je lidmaatschap en je reiskosten.

Willy:
Als je te ver van je werk woont om te fietsen, kun je ook je fiets achter op de auto meenemen, je auto ergens parkeren en het laatste stuk met de fiets doen.

Gert:
Zet je auto aan de rand van de stad en ga op de fiets verder naar je werk.

Franca:
Met de fiets geen file en goed voor je gezondheid en op tijd ergens aankomen.

Barbara:
Leer je kinderen vroeg fietsen op de goede manier!

Chantal:
Reken eens uit hoeveel je reis naar je werk normaal kost, met openbaar vervoer of de auto. Bij die laatste wel eerlijk alle kosten meenemen, zoals: onderhoud, verzekering, afschrijving, en niet alleen de benzine. Houd bij hoe vaak je gefietst hebt en zet het geld dat je anders had besteed opzij. Bedenk dan een specifiek doel om voor te sparen, zoals iets moois voor je huis, iets leuks voor jezelf of een weekendje weg! En als je je spaarpot ziet groeien, zal het je motiveren om nog meer te fietsen!

Auto

Roshanie:
Spreek met collega’s uit de buurt af om te carpoolen naar het werk, dit is gezellig, scheelt geld en is beter voor het milieu! ook hoef je niet zo vaak meer ver te rijden, en dat geeft rust.

Taco:
Geen lease auto? Maar wel noodzakelijk met de auto naar het werk? Vraag je werkgever eens naar private electric lease. Geen idee? Zie www.NuElektrisch.nl

Frouke:
- In de auto kun je voicememo’s inspreken en naar collega’s sturen en eenvoudige telefoongesprekken voeren. Handsfree natuurlijk!
- Maak gedurende de dag een lijstje van to-do’s die je tijdens je reis kunt afhandelen.

Bart:
Rijd met je collega(’s) mee om vast werkoverleg/afstemming te hebben; tablet op schoot met agenda.

Janneke:
Met de app BlaBlaCar kun je in binnen- en buitenland goedkoop reizen door met iemand mee te liften. Werkt vooral goed als je niet exact ergens op een bepaalde tijd moet zijn, want je bent wel afhankelijk van het aanbod in je vertrekplaats. Vul je vertreklocatie en eindbestemming in en kijk dan wie er jou een lift kan geven. De chauffeur bepaalt hoeveel jij betaalt.

Jan:
‘s Avonds laat zijn er geen files, laat je eens in de nacht inroosteren.

Silvia:
- Koop geen grote auto omdat je die één week in het jaar nodig hebt voor de vakantie. Huur in plaats daarvan een auto.
- Leen de auto van je buren
- Of deel je auto met je vrienden.

Bus

Silvia:
Verwen jezelf lekker door op koude dagen niet te gaan fietsen, maar de trein of de bus te pakken.

Mobiliteitskaarten

Janneke:
- Je kunt er voor kiezen dat je OV-chipkaart automatisch saldo aanvult, zo zit je nooit met een lege kaart
- Ik heb in mijn portemonnee altijd een Anonieme OV-chipkaart, voor als mijn medereiziger niet op een OV-rit heeft gerekend en dus zelf geen OV-chipkaart bij zich heeft.

Silvia:
Laat je NS-kaart automatisch opwaarderen, dan sta je nooit meer in de rij voor de ticket-automaat.

Trein

Steven:
In de NS reisplanner app zie je een indicatie van hoe druk jouw geplande trein is. Een trein eerder of later nemen scheelt vaak maar een kwartiertje, maar vergroot je kans op een rustige zitplaats

Hub Cox:
- De echte slimme reiziger kijkt op http://www.routerank.com/nl/. Je kunt er selecteren op kosten, duur en ook op de CO2-emissie van je reis.
- De organisatie, evenementenorganisator of het bedrijf dat slim, lees duurzaam reizen wil bevorderen zet een Routerankwidget op zijn website. http://www.routerank.com/nl/widget/

Will:
Als je met de trein naar je werk gaat met collega’s uit een andere plaats of zomaar even weg met vrienden. Zet dan de auto’s op een carpoolplaats en ga dan naar het station met 1 auto. Dat scheelt parkeergeld en is gezelliger.

Willem:
Koop de spoorweg kaartjes bijvoorbeeld bij de Blokker en ga met je gezin met de trein naar een pretpark in plaats van met de auto.

Sandra:
Pak de trein met je kinderen! Eén groot avontuur en zeer voordelig met het NS Railrunnerkaartje.

Frouke:
- Gebruik je reistijd effectief. In de trein kun je prima mail wegwerken, stukken lezen, planningen en notities maken.
- Reis samen met een collega. Dan kun je die bespreking gewoon onderweg doen.

Janneke:
Bestel je treintickets online + als je naar het buitenland gaat, zo vroeg mogelijk.

Henk:
Zoek in de trein een stiltecoupé op en gebruik de rit voor het doornemen van vakliteratuur.

Ron:
In de trein kun je nog snel even een dutje doen voor je op je werk bent.

Flexibel werken

Ron:
Wil je ontspannen, goedkoop en milieubewust naar een congres? Nodig dan medereizigers van tevoren uit, bijvoorbeeld via LinkedIn. Vaak tref je in groepsdiscussies al snel ‘gelijkgestemden’.
Reis bijvoorbeeld met 3 andere reizigers in de auto naar een P&R. In Utrecht en Amsterdam kun je vrij makkelijk buiten de stadsring bij een P&R (met een snelle aansluiting richting het centrum) parkeren. Dit scheelt enorm veel parkeergeld, ergernis en uitstoot in het centrum! Naast een laag parkeertarief zijn er ook gratis ov-kaartjes (en in Amsterdam soms de PR-fiets!).
Je bent snel en uitgerust op je bestemming en hebt geen last van de forenzen die graag in het centrum van de stad willen zijn. Mijn ervaring is dat als je over deze drempel bent, je eigenlijk op een leuke manier aan het ‘netwerken’ bent.

Koenraad:
- Ga vaker thuis werken, scheelt heel veel reistijd!
- Vergader wat vaker via de telefoon.
- Spreek af met collega’s om een dag per week samen te reizen.

Joris:
Spreek met klanten af op een station of op een locatie halverwege. Scheelt iedereen reistijd.

Frouke:
- Zakelijke bespreking? Kies een goed bereikbare locatie die voor iedereen ‘op de route’ ligt.
- De meeste grotere stations hebben prima horeca waar je kunt afspreken met collega’s of zakenpartners.
- Werk op aangekondigde dagen vanuit huis. Prima gelegenheid voor al die dingen die in de drukte van kantoor blijven liggen. (En met bellen of videoverbinding zijn de collega’s toch dichtbij.)
- Thuis te snel afgeleid? Maak je eigen werkruimte. Een opklapbaar bureau kun je bijna overal kwijt, bijvoorbeeld in de gang of op de overloop.
- Thuis te snel afgeleid? Zet een timer en werk korte blokken aan één taak. Tussen de taken door kan je weer korte tijd een wasje draaien. Of boodschappen doen. Opruimen. De administratie wegwerken. Of al die andere dingen die nog moeten.
- Wat let je eigenlijk om zakelijke besprekingen aan de keukentafel te houden?
- Spitsuur-stress? Neem wat meer tijd, en werk ’s avonds nog een uurtje vanuit huis.

William:
Door als werkgever de informatie-voorziening in de cloud te zetten, wordt het gemak en vooral de snelheid van werken op flexibele plekken nog groter. Je kunt beter thuiswerken of op andere flexibele werkplekken.

Silvia:
Reis buiten de spits. Zo veel chiller/rustiger! De trein van half tien is lekker leeg en dan wordt reistijd al snel werktijd.

Algemeen

- Vraag je baas om mobiel internet op je laptop. Dan kun je overal werken.

- Woon je niet te ver van je werk? Neem sportkleren mee en hol naar huis. Dan wordt reistijd sporttijd.

- Altijd met het hele bedrijfsterrein in de file op de afrit? Jouw bedrijf kan misschien een kwartier eerder opengaan dan je buren. Dan spreid je het mooi.

- Flirt eens in de file; dan kom je met nog meer energie op je werk.

- Een tele-conference is zo geregeld, scheelt iedereen een hoop reistijd.

- Zorg dat je thuis of onderweg goed bij je mail en bestanden kan. Dat scheelt je een ritje naar kantoor.

- Fiets of loop naar je werk. Heb je gelijk je sport en ontspanning.